22 heinäkuuta 2014

MCT öljy ja hyvät rasvat ruokavaliossa

Ravinto-ohjelmassani avainasemassa ovat ravintoaineiden oikeat suhteet hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen osalta. Otan päivittäin lounaan yhteydessä 10 grammaa öljyä. Kävin punnitse&säästä- liikkeestä hakemassa paljon puhutun MCT- öljyn. MCT- öljyn sanotaan lisäävän rasvanpolttoa ja energiankulutusta ja lisäävän samalla energiaa. Öljyä käytetään myös Bulletproof kahvin osana. Tämän kahvin pitäisi antaa energiaa aina iltapäivään saakka, mutta vielä en ole tätä päässyt testaamaan. Kahvi (hyvälaatuinen luomu kahvi) blendataan luomu voin ja MCT-öljyn kanssa blenderissä vaahtomaiseksi suspensioksi.

MCT- öljy on kookosöljystä valmistettua, keskipitkiä rasvahappoja sisältävää, öljyä. MCT- öljy ei maistu juuri millekään, joten tätä on helppo lurauttaa vaikka ruuan joukkoon. Paistamiseen öljyä ei kuitenkaan suositella. Öljy sisältää tärkeistä rasvahapoista kapryyli- ja kapriinihappoja, jotka eivät varastoidu elimistöön vaan maksa käyttää nämä suoraan energiaksi ja keho polttaa rasvaa tehokkaammin. MCT- öljy muun muassa tukee rasvanpolttoa nopeuttaen aineenvaihduntaa, vähentää makean himoa, parantaa kestävyyttä sekä helpottaa väsymystä.

Muita hyvien rasvojen lähteitä ruokavaliossani ovat tällä hetkellä MCT- öljyn lisäksi aamupalassa soijalesitiinirae, välipalassa pähkinät ja iltapalassa kookosöljy. Näissä määrät on hyvä pitää kohtuullisena, sillä nämä ravintoaineet sisältävät paljon energiaa. Ihmettelin äidillä vieraillessani, mihin hänen ostamansa MCT- öljy oli niin nopeasti huvennut. Hän oli sitä tietysti nautiskellut vähän enemmän, koska kyseinen öljy kuulemma laihduttaa...hmmmm??!! Tuskinpa kuitenkaan laihduttaa liian suurilla annoksilla. MCT- öljy sisältää energiaa noin 900 kcal/100g. Ohjeistin äitiäni uudelleen öljyn käytön kanssa, joten nyt saattaa tepsiä rasvanpolttoonkin paremmin ;)

Joko Te olette kokeilleet Bulletproof- kahvia? Oletteko huomanneet tämän hyötyjä?

2 kommenttia:

  1. Anonyymi15.12.14

    Kuinka on aine toiminut näin viiden kuukauden jälkeen? (niin sinuun, kuin äitiisikin) :) Onko laihduttanut? x)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huolehdin MCT- öljyn lisäksi päivittäin muistakin hyvien rasvojen lähteistä, joten en osaa arvioida ihan suorilta käsiltä olisiko MCT- öljy yksistään vaikuttanut aineenvaihduntaani. MCT- öljy on maultaan kuitenkin oliiviöljyä neutraalimpia, joten siksi tykkään käyttää MCT- öljyä usein muiden öljyjen sijasta. En usko, että öljy yksistään on auttanut vartalon kiinteytymisessä (painoa en niinkään ole pudottanut). Uskon, että kaikki lähtee kuitenkin kokonaisvaltaisesta ruokavaliosta sekä liikkumisesta :)

      Poista