26 syyskuuta 2014

Nopea apu unikoulusta

Jeee! Ensimmäinen yö takana kahdeksaan kuukauteen, kun oon nukkunut yhtäjaksoisesti seitsemän tuntia. Kävimme tiistaina pikkumiehen 8 kk- neuvolalääkärissä ja saimme ohjeet unikoulun aloittamiselle. Väsymyksestämme johtuen lääkäri olisi laittanut meille lähetteen myös sairaalaan, jossa unikoulu totutetaan. Halusimme kuitenkin kokeilla ensin itse, sillä meistä tuntui liian pelottavalta ajatukselta totuttaa unikoulu ulkopuolisilla niin ettemme olisi siinä läsnä.

Ohjeeksi saimme vauvan nukuttamisen omaan sänkyyn niin, että pikkumiehen pitää nukahtaa itsenäisesti sinne. Minimiehemme on yleensä nukahtanut rinnalleni tai sitten miehen syliin, josta olemme siirtäneet hänet omaan sänkyyn. Lääkärin mukaan vauvalle on tärkeää olla herätessään samassa paikassa kuin mihin on nukahtanut. Muutimme iltarutiineja niin, että iltapesun ja puuron jälkeen annan vielä rinnasta iltamaidot niin etten päästä pikkumiestä nukahtamaan syliin. Tämän jälkeen siirräämme hänet omaan sänkyyn nukahtamaan itsenäisesti. Tärkeää on olla sängyn vierellä rauhoittelemassa vauvaa esim. silittelemällä selkää, päätä. Syliin voi toki ottaa hetkeksi, mutta siihen syliin ei saa päästää vauvaa nukahtamaan. Syli on vain rauhoittamista varten, josta nyytti siirretään nopeasti takaisin omaan sänkyyn.


Meille ohjeistetussa unikoulussa ensimmäinen askel on siis omaan sänkyyn nukahtaminen. Muita rutiineita ei muuteta. Pikkumiehen herätessä yöllä hänet saa ottaa rinnalle tavanomaiseen tapaan, jolloin yössä säilyy jotakin tuttua eikä suuria muutoksia yöhön tule nopealla aikataululla. Aloitimme unikoulun siis tiistaina ja olemme noudattaneet ohjetta nyt kolme iltaa/yötä. Kaksi ensimmäistä iltaa meni minimiehen huutaessa (vajaan tunnin), mutta seisoimme sängyn vieressä silittämässä ja rauhoittamassa häntä kunnes hän vaipui uneen ilman syliä ja rintaa. Eilinen  ilta meni jo huomattavasti paremmin ja nyytti nukahtikin pienen itkun jälkeen noin 15 minuutissa.


Illalla omaan sänkyyn nukahtamisen pitäisi parantaa myös yöunia ja niinhän se teki. Toisena yönä pikkumies heräsi ensimmäisen kerran noin klo. 05 (tavanomaisen klo. 01 - 03 sijaan ja siitä eteenpäin tunnin kahden välein) ja viime yönä meillä nukuttiin yhteen putkeen jo huimat yhdeksän tuntia (22.30 - 07.20). Nyytin herättyä otin hänet rinnalle ja jatkoimme unia aina kello 09 saakka. Menin itse eilen illalla vasta puolen yön jälkeen nukkumaan, mutta sain tästä huolimatta yli seitsemän tuntia yhtäjaksoista unta. Tällaista määrää en ole nukkunut yli kahdeksaan kuukauteen... Voin kertoa, että fiilis on mitä loistavin! Tästä on hyvä jatkaa ja harjoitella minimiehen kanssa nukkumista. Toivotaan, ettei lähestyvä lomamatkamme muuta nyt hyvin alkanutta unirytmiä. Nyt, kun hehkutan hyvin nukuttua yötä niin luultavasti tulemme jossakin vaiheessa taas takapakkia. Nautin joka tapauksessa tästä yhdestä virkeästä päivästä ja miehen tullessa kotiin suuntaan salille vetämään kunnon hikitreenin!



10 kommenttia:

  1. mahtavaa edistymistä! Mielenkiinnolla jään seuraamaan miten teidän unikoulu jatkuu tästä eteenpäin. Uskomatonta, että jaksoitte tunnin nukuttaa minimiestä ensimmäisenä iltana, vaatii voimia, sillä itse luovuttaisin varmaan 5 minuutin jälkeen sanomalla "että ei tää toimi" ja ottasin vauvan rinnalle.
    Tyttö nyt 5kk ja ollaan tehty pieniä muutoksia nukuttamisessa ja yösyötöissä. Meillä nukuttiin viime yönä kokonainen yö putkeen ilmaan heräämisiä klo 21-8.00! Itse tajusin mennä nukkumaan vasta puoliltaöin, mutta sain silti 8 tunnin unet, mahtava fiilis. Toivotaan, että tämä tahti jatkuu meilläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin kyllä itsekin jossakin vaiheessa luovuttamassa, mutta itkusta kuulostelin sen olevan lähinnä protestia ja jatkoimme sitkeästi hyssyttelyä sekä silittämistä sängyn vierellä..Huh! Näköjään sitkeys kannatti! Ihanaa, että teilläkin nukuttu :) Kyllä uni on vaan tärkeää, jotta äitikin jaksaa olla virkeä ja hyvän tuulinen.

      Poista
  2. Kiva lukea onnistuneista tunnelmista! Meillä olisi sama edessä, tosin neiti on jo 1v3kk, joten nousee varmasti seisomaan sängyssä, kun sinne laitetaan. Mutta eikai se voi loputtomiin nukkua meidänkään välissä, joten jossain vaiheessa täytyisi tarttua härkää sarvista. Te siis otatte yöllä viereen jos nyytti herää? Ehkä mekin voitaisiin aloittaa sillä tavalla, niin ei tarttisi yöllä taistella uudestaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloitimme tosiaan lempeästi unikoulun, jossa yöllä saa ottaa vierelle nyytin herätessä. Ainoastaan nukahtaminen omaan sänkyyn itsenäisesti on tärkeää. Lääkärin mukaan useammat saavat avun jo pelkästään tästä. Kannattaa neuvolassa pyytää vielä tarkempia ohjeita. Mielestäni lääkäri sanoi tämän tehoavan parhaiten,kun kyseessä alle vuoden ikäinen vauva. Yli 1,5 vuotiaille pikkuisille oli jo vähän erilaista unikoulua...Näin ainakin ymmärsin :) Tsemppiä sinne unikoulun kanssa!

      Poista
  3. Onpa kiva kuulla, että unikoulu on tuottanut tulosta! Kerrohan sitten miten lomamatkalla onnistui nukkuminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maaria! :) Kerron matkan jälkeen, miten meillä meni. Nyt vain pidetään peukut pystyssä :)

      Poista
  4. Anonyymi28.9.14

    Meillä on vissiin ihan tietämättämme ollut tuo unikoulu käytössä jo pidemmän aikaa, poika kun nukahtaa aina nykyään omaan sänkyyn niin että silittelen selkää ja toisinaan nukahtaa tissin nauttimisen jälkeen tai toisinaan huolii vain korviketta, mutta nykyään ei siis enää nukahda suoraan tissille. Vielä kun pääsisi tuosta yhdestä yösyötöstä eroon, olisi mukava kun saisi itsekin nukuttua pidempään. Viime yönä taisin nukkua yhtäjaksoisesti pisimmillään 5,5h :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se yksikin yösyöttö vain verottaa omista unista. Nyt meillä helpottanut huomattavasti yöunien kanssa. Postailen tästä vielä lähipäivinä :) Toivottavasti teilläkin jo parempaan päin...

      Poista
  5. Anonyymi20.10.14

    oletko lopettanut blogin pitämisen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme olleet lomalla. Uusi postaus työn alla ja julkaisukunnossa mahdollisimman pian :) Pahoittelut pitkään venyneestä tauosta.

      Poista