15 toukokuuta 2014

Gluteiiniyliherkkyys ja maitotuotteiden aiheuttama turvotus

Olen tässä kuukauden ajan palautellut ruokavaliooni takaisin maitotuotteita kuten maitorahkaa, raejuustoa ja lorauksen kermaa (silloin tällöin) kahvin joukkoon. Aloitin maidottoman & gluteiinittoman, kun vauvan vatsa ei kestänyt juuri mitään syömistäni ruuista. Sain ohjeistukseksi ottaa maitotuotteet takaisin vasta pikkuisen ollessa kolme kuukautta. Suosituksena oli aloittaa pikku hiljaa ensin hapatetuilla maitotuotteilla aamupäivän aikana ja sitten päivän mittaan tarkkailla, miten pikkuisen vatsa näitä sietää. Nyyttimme osalta maitotuotteiden takaisin ottaminen on mennyt hyvin ja olen saanut myös aamukahvini taas takaisin eikä hänelle ole enää ilmestynyt vatsavaivoja..jei! Oma olo on kuitenkin maitotuotteista ollut epämukava ja turvonnut. En tiedä ovatko nämä gluteiinittomat kauravalmisteetkaan olleet itselleni hyväksi. Ajattelin taas palata takaisin hyväksi haivaittuun täysin gluteiinittomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Tuolloin tunsin itseni paljon energisemmäksi ja ylimääräinen turvotus pysyi poissa vyötärön seudulta. Smoothiet siis aamuun takaisin ja maitorahkat päivän välipaloista huitsin nevadaan.
(Ruoka kuvat ovat viime kesä Ranskan reissulta eikä siis ihan jokaipäiväistä herkkua ;))
Olen alkanut lukemaan Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti- kirjaa. Kirjan nimi, Hormonidieetti, ei tarkoita mitään ihmelaihdutuskuuria vaan käsittelee kuinka hormonitasapainolla voidaan vaikuttaa painonhallintaan ja samalla myös kehon sekä mielen hyvinvointiin. Minua itseä kiinnostaa hyvin paljon ihmisen hormonitoiminta sekä erilaiset teoriat hormonitoiminnan tasapainottamisesta ravinnon ja terveyden kautta. Hormonidieetti kirjassa viitataan suomalaisten gluteiiniyliherkkyyteen. Olemme perimältämme gluteiinille yliherkkiä ja viljapainotteinen ruokavalio vain nostaa insuliinitasoa jatkuvasti. Suomalaisten suurin haaste Kaisa Jaakkolan mukaan on vyötärölle ja yläselkään kertyvä rasva eivätkä ruisleipä sekä vehnätuotteet tätä ongelmaa paranna. Olen lukenut myös muista tutkimuksista viljojen sopimattomuudesta suomalaiselle geeniperimälle.


Mun lautanen täyttyy siis nyt vastasuudessa viljojen sijasta kasviksista ja juureksista. Opettelen käyttämään enemmän tattaria ja kvinoaa. Nyt herkuksi on muodostunut uuniin lohkotut perunat ja bataatit, mutta kiva ottaa vaihtelua myös siemenviljoista.

Onko teillä kokemusta ruokavaliosta hormonitoiminnan tasapainottamiseksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti