04 toukokuuta 2014

Raakakakku porkkanasta

Olen täysin hurahtanut raakaleivonnaisiin eli kypentämättömistä raaka-aineista valmistettuihin herkkuihin - ei siis sokeria, maitoa, jauhoja, voita. Raaka- aineina voi käyttää muun muassa banaania, avocadoa, pähkinöitä, hunajaa, taateleita, kookosöljyä sekä marjoja. Leipomisessa ei käytetä mitään prosessoitua eikä leivonnaisia lämmitetä. Näin ruuassa säilyy kaikki entsyymit ja ravintoaineet. Syön toki paljon muutakin kuin vain raakaruokia, mutta olen ottanut silloin tällöin tavaksi kokeilla jotakin uutta raakareseptiä. Vappuna valmistin porkkanakakkua, josta tuli mielestäni HERRRRKULLISTA!

  
Porkkanakakun pohjaan tarvitset:
2 porkkanaa
1,5 dl luomurusinoita
3 dl saksanpähkinöitä
1 dl kookohiutaleita
2 rkl hunajaa (enemmän, jos haluaa makeutta)
1 tl vanilijauutetta
1tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
3 rkl puristettua appelsiinimehua

Porkkanat pilkotaan ja murennetaan blenderissä karkeaksi raasteeksi. Lisätään saksanpähkinät ja murennetaan pienellä teholla sekaisin porkkanoiden kanssa. Blenderiin lisätään kaikki loput ainekset ja jatketaan sekoitusta niin, että seoksesta jää karkea massa (seoksen ei ole tarkoitus olla sileää massaa). Painellaan leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja valmistetaan kuorrute pohjalle.

Kuorrute:
2 dl vedessä yön yli liotettuja cashew- pähkinöitä
1/2 appelsiinin mehut
2 rkl sitruunasta puristettua mehua
2 rkl hunajaa
1 tl vanilijauutetta
1 rkl vettä (tai enemmän massan koostumuksesta riippuen)
(halutessasi enemmän appelsiinin makua, raasta pestyn appelsiinin kuorta joukkoon)


Laita kaikki kuorutteen ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi massaksi. Massasta on tarkoitus tulla tuorejuustomaista tahnaa. Lisäsin massaan noin 1/4 dl vettä, jotta sain koostumuksesta helposti levittyvän. Levitetään kuorrute pohjan päälle ja annetaan jähmettyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.



Ja sitten herkutellaan! :)



03 toukokuuta 2014

Macasta energiaa - entä superfoodit muistiin?

Ajoin eilen hymyssä suin Hypoxihoidosta kotiin. Sain blogistani mukavaa palautetta ja oli loistavaa kuulla, että olen toiminut inspiraation lähteenä jollekin. On ihanaa, kun blogini kautta saadaan uusia ideoita ja innostutaan testaamaan superfoodeja sekä hyväksi havaitsemiani reseptejä.

Olen huomannut, että nyt reilu 3 kuukautta oltuani pojan kanssa kotona, jään mitä ihmeellisimpiin paikkoihin suustani kiinni (muun muassa apteekin kassalle). Saan näistä keskustelutilanteista ihmeellisen paljon iloa päivääni ja korvaan näillä keskustelutarpeitani aikuisten ihmisten kanssa. Pikkumies herättelee minua yhä öisin kahden tunnin välein (tosin nukkuu aamusin pitkään), mutta superfoodit ovat tuoneet energiaa ja pirteyttä päivääni.


Maca- jauhe on muun muassa näistä yksi josta olen saanut erityisen paljon energiaa ja se on vähentänyt myös väsymystä. Maca- jauheen luvataan myös tasoittavan hormonitasoja ja uskon sen auttaneen omalla kohdalla myös tässä. Myös macan ravintosisältö on monipuolinen; proteiinia, mineraaleja (mm.rauta, magnesium, kalsium, fosfori, jodi), B-vitamiinia, tärkeitä rasvahappoja ja lisäksi 18 aminohappoa. Maca ei kyllä ole maultaan mistään herkullisimmasta päästä, mutta kaikkeen tottuu. Itse en enää juurikaan huomaa maca- jauheen voimakasta makua ja voin todeta sen maistuvan nykyään jopa ihan hyvältä.

 Nyt hakusessa on superfood, joka parantaa muistia. Katkonaiset yöunet ja imetys on saaneet muistin takkuilemaan. Unohdan jopa ihan arkipäiväisiä sanoja kesken lauseen tai saatan jopa unohtaa, mistä olinkaan puhumassa. Macan on sanottu olevan superfoodeista se, joka tehoaa heikkoon muistiin. Näköjään tämä ei kuitenkaan toimi omalla kohdallani. Taidankin tänään lähteä hakemaan uusia insipiraatiota ruohonjuuresta, lifestä tai punnitse&säästä- liikkeestä.


02 toukokuuta 2014

Miksen pysynyt vain sinussa ihana porkkanakakku?!

Ihana vappu takana: lokoilua perheen kesken hyvästä ruuasta nauttien. Päätimme järjestää vappupiknikin kotiin kurjasta säästä johtuen. Jotenkaan ajatus piknikistä ulkona 3 kuukautisen pikkumiehen kanssa ei houkutellut. Halusimme vain täysin rentoutua keskellä viikkoa perheen kesken.

Hitaan aamun nautein kaurahiutalelettujen ja kahvin kera. Tämä jälkeen aloitimme miehen kanssa valmistelemaan päivän piknik lounasta kotikeittiöön niin, että kaikille löytyisi jotakin - gluteiinitonta mozzarella & tonnikala pizzaa, kurkkua, luumutomatteja, salaattia, vuohenjuustocroissantteja, munkkeja, suklaa-, omena-, rahkaviinereitä. Leivoin myös aiemmin mainitsemaani gluteiinitonta, maidotonta & sokeritonta porkkanakakkua (ohje tulossa), joka oli sitten niin HYVÄÄ!

Kumpa olisin pysynyt näissä gluteiinittomissa ruuissa! Heikkouteni sai maistamaan pieniä murusia sieltä ja vähän täältä, joka ei todellaakaan ollut kovin fiksua (mikä idiootti!!!). Herkuttelu tällaisilla viljatuotteilla sai aikaan vatsaani säryt ja turpoamisen palloksi. Näin vatsani ei ole käyttäytynyt hetkeen aikaan. Onneksi pääsiäiset ja vaput alkaa olla takanapäin. Äitienpäivänä pysyn kovana ja nautin ainoastaan raakakakkua sekä puhdasta ruokaa. Jatkossa siis vain ja ainostaan gluteiinittomia tuotteita mulle! Provenalta olen löytänyt tosi hyviä gluteiinittomia tuotteita kuten Jumbo oats - isot kaurahitaleet sekä kaura & myslisämpylät.

Vilja- ja maitotuotteet jätin keväällä pois vauvan vatsavaivojen takia, mutta huomasin tuo helpottavan myös omaa oloani. Mulla on usein ollut ongelmia vatsan kanssa ja nyt gluteiinittomalla ruokavaliolla vaivat ovat helpottaneet. Apua olen myös saanut chia- sieministä (mikäli liotettu hyvin) ja siemeniä vielä parempana olen pitänyt psylliumjauhetta. Jatkossa pidän nyt tiukan linjan viljatuotteiden osalta!

Onko Teillä kokemusta tällaisesta reaktiosta viljatuotteiden kanssa!