08 toukokuuta 2014

Voihan väsymys!

Iski se väsymys sitten vaan tännekin pitkään jatkuneen energisen jakson jälkeen. Ihmekös tuo, kun pikku nyyttimme herättelee yhä kahden tunnin välein yöllä, vaikka pitkään nukkuukin. Eilen aamulla mulla oli kuitenkin poikkeuksellisen vetämätön olo ja olisi tehnyt mieli vetää peittoa vaan korviin sekä jatkaa unia. Uskon, että tämä tiheä imetys pitkin päivää väsyttää. Eilen jätin kaikki ylimääräiset asiat pois päiväjärjestyksestä ja keskityin vain lepäämiseen sekä itseni kuuntelemiseen.

Illalla käynti Hypoxissa, sekä uuden tulevan projektin vahvistuminen (ihan huikee juttu..stay tuned), kuitenkin piristi mieltäni valtavasti. Käväisin myös Kampin Ruohonjuuressa ostoksilla ja sain todella hyviä vinkkejä asiantuntevalta myyjältä väsymyksen karkoittamiseen. Ostoskoriin tarttui kyllä vähän muutakin(taas)..heh!


Aamuiseen smoothieeni sain lisättäväksi luomu amla-marjauutetta. Amla- marjauute on todellinen C- vitamiinipommi. Jo teelusikan kärjellinen sisältää C-vitamiinia 500mg. Toinen terveyskombooni lisättävä superfood on männyn siitepölyjauhe. Tämä siitepölyjauhe buustaa hormonitoimintaa ja sisältää yli 200 ravintoainetta, vitamiineja sekä mineraaleja. Nämä yhdessä tukevat muun muassa fyysistä sekä mentaalista hyvinvointia. Männyn siitepöly tukee mm. estrogeeni - ja androgeenitasoja, vastustuskykyä ja on oiva tuote stressaavalle sekä voimattomuutta tunteville. Ja huom! Tässä oli lueteltuna vasta muutamia männyn siitepölyn positiivisista hyödyistä. Katsotaan, josko energiatasot tästä taas lähtisivät nousuun :)

 
Ostoskoriin tarttui myös kuorellisia hampun siemeniä (salaatin, puuron ym. joukkoon), QuestBarin protskupatukoita sekä gluteiinitonta kauramysliä (sisältää lisäksi mansikoita, omenia ja siemeniä). Tuo Ruohonjuuri on niin ihana paikka. Voisin viettää kaupassa tuntikausia. Sieltä löytyy superfoodien lisäksi vaikka mitä, mm. luomutuotteita, lähiruokaa, hygieniatarvikkeita, pähkinöitä, erikoiskahveja...lista on loputon. Todellinen hyvän mielen ekokauppa! Suosittelen!

06 toukokuuta 2014

Ruokapäiväkirja

Paljon puhutaan erilaisista tavoista syödä terveellisesti. On olemassa ruokavalioita, jotka perustuu hormonitasapainoon, maidottomaan & gluteiinittomaan ruokavalioon, vähähiilihydraattisuuteen, vähärasvaisuuteen jne jne.. Jokaisella tuntuu olevan omat mielipiteensä, mikä on juuri oikea tapa syödä tai mitä ravintoaineita ehdottomasti pitää välttää. Hedelmät ovat yksi, mikä aiheuttaa usein paljon keskustelua niiden sisältämän hedelmäsokerin vuoksi. Samoin avocado puhuttaa sisältämiensä rasvojen (hyvien) vuoksi.  Mikäli tavoitteena on painon pudotus, niin on olemassa suosituksia ja ravinto-ohjelmia, jossa hedelmät ja avocadot olisi hyvä jättää kaupan hyllylle. Itse kuulun kyllä kategoriaan, jossa syödään kaikkea sopivassa suhteessa. Tykkään tuunailla erilaisia smoothieita, ja mielestäni ne ovat erittäin terveellisiä esim. jugurttien ja murojen ym. einesten sijasta. Välipaloissa on mielestäni kuitenkin hyvä olla tarkkana ja sisällyttää päivän smoothieen esimerkiksi sen yhden hedelmän tai puolikkaan avocadon (mutta marjoja ja vihreitä reilusti). Myös urheilu ja sen tavoitteet rajoittavat ruokavaliota. Jos tavoitteena on esim.lihasmassan kasvatus niin ruokavalion on oltava tietyn kaavan mukainen (ja tässä tilanteessa itse suosisin kääntymistä ammattitaitoisen pt:n puoleen).

Minua itseä kiinnostavat nämä kaikki erilaiset ruokavaliot ja terveellisen elämän ohjeet. Tykkään kokeilla erilaisia ruokavalioita löytääkseni itselleni sen oikean vaihtoehdon ja saan näiden kautta uusia inspiraatioita elämääni.Varasin tänään kirjastosta useita kirjoja liittyen hormonitasapainoon ja raakaravintoon. Tämän innoittamana päätin pitää päivästäni ruokapäiväkirjaa kuvina. Alla eilinen ruokailuni kuvina (joista uupuu päivällisen kohdalta kuva Quest Bar- proteiinipatukasta nakerretusta kulmasta). Hypoxipäivästä johtuen päivällinen on proteiinipainotteinen ja lounas sisältää hiilihydraatit (normaalisti toisin päin).

Aamupala klo. 10.00
 


 
Lounas klo. 13.00


Välipala klo. 16.30


Päivällinen klo. 19.00


Iltapala klo. 22.00


Päivän aikana join lisäksi reilu 3 litraa vettä, kupin kahvia ja neljä kupillista vihreää sencha + matcha teetä.

Mitä Teidän ruokapäiväkirjat pitävät sisällään?

04 toukokuuta 2014

Raakakakku porkkanasta

Olen täysin hurahtanut raakaleivonnaisiin eli kypentämättömistä raaka-aineista valmistettuihin herkkuihin - ei siis sokeria, maitoa, jauhoja, voita. Raaka- aineina voi käyttää muun muassa banaania, avocadoa, pähkinöitä, hunajaa, taateleita, kookosöljyä sekä marjoja. Leipomisessa ei käytetä mitään prosessoitua eikä leivonnaisia lämmitetä. Näin ruuassa säilyy kaikki entsyymit ja ravintoaineet. Syön toki paljon muutakin kuin vain raakaruokia, mutta olen ottanut silloin tällöin tavaksi kokeilla jotakin uutta raakareseptiä. Vappuna valmistin porkkanakakkua, josta tuli mielestäni HERRRRKULLISTA!

  
Porkkanakakun pohjaan tarvitset:
2 porkkanaa
1,5 dl luomurusinoita
3 dl saksanpähkinöitä
1 dl kookohiutaleita
2 rkl hunajaa (enemmän, jos haluaa makeutta)
1 tl vanilijauutetta
1tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
3 rkl puristettua appelsiinimehua

Porkkanat pilkotaan ja murennetaan blenderissä karkeaksi raasteeksi. Lisätään saksanpähkinät ja murennetaan pienellä teholla sekaisin porkkanoiden kanssa. Blenderiin lisätään kaikki loput ainekset ja jatketaan sekoitusta niin, että seoksesta jää karkea massa (seoksen ei ole tarkoitus olla sileää massaa). Painellaan leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja valmistetaan kuorrute pohjalle.

Kuorrute:
2 dl vedessä yön yli liotettuja cashew- pähkinöitä
1/2 appelsiinin mehut
2 rkl sitruunasta puristettua mehua
2 rkl hunajaa
1 tl vanilijauutetta
1 rkl vettä (tai enemmän massan koostumuksesta riippuen)
(halutessasi enemmän appelsiinin makua, raasta pestyn appelsiinin kuorta joukkoon)


Laita kaikki kuorutteen ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi massaksi. Massasta on tarkoitus tulla tuorejuustomaista tahnaa. Lisäsin massaan noin 1/4 dl vettä, jotta sain koostumuksesta helposti levittyvän. Levitetään kuorrute pohjan päälle ja annetaan jähmettyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.



Ja sitten herkutellaan! :)